2014. február 1., szombat

WoWs - Koncentráljunk a csatahajókra.

Csatahajók. Acélszörnyetegek. Félelmetes és büszke urai a tengereknek, amik mostanára múzeumokban pihennek. Hiányzik belőlük a repülőgép-hordozók eleganciája, vagy a rombolók és cirkálók sebessége - amijük van az a hatalmas, fenyegető erő. rsz_picture_1 (8)
Manapság múzeumi kiállításon találkozhatsz csatahajóval. Vagy olvashatsz róluk könyvekben vagy láthatod őket filmekben, videojátékokban. Sajnos nagyon kicsi az esélye, hogy valaki egy ilyen szörnynek a kapitányává váljon, a legjobb esély ennek a megtapasztalására a játékokban rejlik. Csatahajót választani logikus döntés: ezek a hatalmas szörnyetegek mindenkit lenyűgöznek, még engem is.

A hajók "felvonulnak" a normál csatákban?

"Ha ilyen okos vagy, akkor miért nem vonulsz fel?!"
Had tisztázzam: valóban teszik a játékban. Habár ritkán - a véletlenszerűség csak ennyire véletlen. De a sortűz ötlete, mint maximális sebzés módszere, igazán ösztönös még a kezdő kapitányok számára is. Szóval, elkerülhetetlen, hogy lássunk ilyen hajókat hasonló irányba haladni (ha nem direkt abba az irányba), a leggtöb ágyúcsövüket az ellenség felé fordítva.
rsz_picture_2_en (2)

A csatahajó - ellentétek hajója.

A csatahajók előnyei meglehetősen egyértelműek: a nagy túlélőképességük és erőteljes tűzerejük. Sok találatot túlélhetnek, miközben füstölgő roncsokká változtatják az ellenfeleket, ami igazán vonzó tényező.
A hátrányok a következők: a csatahajók a legnagyobb hajók a csatatéren, szóval elég könnyű rájuk célozni, miközben a nehéz lövedékei egyszerűen átmehetnek az ellenfél páncélozatlan részein anélkül, hogy felrobbannának. Mindazonáltal, egyetlen sikeres találat futásra késztetheti az ellenfelet. Természetesen, csak ha sikerült túlélnie a találatot.

Ha valaki csatában harcol, legalább legyen rövid.

Habár erősen páncélozott járművek, a csatahajók nem sebezhetetlenek. Csak bonyolultabb célpontok az elsüllyesztésre. Még a cirkálók is képesek néha elsüllyeszteni egy ilyen szörnyeteget közelről átütve a páncélját. Méret és tehetetlenség is hozzátesz a nehézségekhez a játékban-manőverezésnél a rombolókkal és cirkálókkal összehasonlítva. Ehhez még jönnek a páncélozatlan kémlelők, légvédelmi ágyúk és akna-elleni ágyúk amiket túl könnyű elveszteni. Szóval egyedül betámadva egy ellenséges szakaszt szinte esélytelen, hogy épen és egészségesen hagyjuk el a csatát.
rsz_picture_3_en (1)

Nincs helye a mesterlövészkedésnek.

Az ellenségre távolról való tüzelés sem fog működni: a lövedékeknek hosszú utat kell repülniük csökkent pontossággal, szóval csak álló vagy lassú ellenfelekre lesz esély a sikeres találatra - pl. repülők által felfedezett ellenséges anyahajók. Egy vízi ütközet ritkán favorizálja a lassúságot.
A legjobb lehetőség egy csatahajónak, hogy összeáll hasonló hajókkal, és együtt nyomul egy bizonyos irányba, fedezve egymást a fedélzeti légvédelmi ágyúkkal. ebben az esetben, ha nem vagy erős ellenséges tűz alatt, nyugodtan maradhatsz egy kényelmes távon és lőhet arra az ellenségre akire szeretnél.

7 megjegyzés:

  1. Nincsenek ezeknél szebb masinák! Köszönet a fordítássért!

    VálaszTörlés
  2. az biztos és számomra még most ők az igazi urai tengereknek nem pedig ezek az úszó repülőgép tárolásra alkalmas valamik ,amiket most favorizálnak egészen addig míg nem találnak fel valamit amivel kiiktathatják a rakéta technológiát és akkor kénytelenek lesznek az ágyukra hagyatkozni és akkor hiányozni fog az a 9 darab 406mm-es löveg.
    amint indul a zárt béta és ha bekerülök egyből a csatahajók fele indulok,persze lesz nálam is cirkáló de inkább abból a német vagy japán jöhet,meg azért a francia és olasz csatahajók is jöhetnek.
    viszont a hordozó nem lesz nálam az tuti utálom őket ,remélem nem lesznek a hordozó játékosok önteltek mert most éppen őket imádják az admirálisok.

    VálaszTörlés
  3. Emlékeztet ez az írás a Battleship (Csatahajó) c. filmre, ott életre kel egy régi csatahajó. :)
    Ott is látszódnak az előnyei...

    VálaszTörlés
  4. nem onnan vettem bár láttam a filmet de ami ott volt az nem hihető és csak egy film.
    amire célozni akartam az az ,hogy ma a rakéta technológia ami fő fegyvere a hadihajóknak és csak 1 darab 76mm-es vagy 127mm-es ágyúval van felszerelve ami egy estleges partra szállás segítése során nullával egyenlő.
    plusz mi lenne ha Kína vagy az oroszok elő álmának egy olyan impulzus fegyverrel ami kiégeti az elektronikáját a rakétának ,mert ma már a bombák gyújtója is elektronikus(jó ebben nem vagyok biztos lehet én tévedek nagyot) akkor mi marad csak az a gyenge 1 darab ágyú az max páncélozatlan hajók ellen jó de egy normál csatahajó ellen nem elég.
    erre akartam rá világítani mert túlzottan a rakétákra támaszkodik és abban a hitben ,hogy az mindig ott lesz és minek már annyi ágyú egy rombolóra ,vagy cirkáló is minek már hisz csak viszi a pénzt és elavult mint a hordozó is mert ott vannak az atom töltetekkel felszerelt tengeralattjárók amik bárhol bármit képesek elintézni szintén a rakétának köszönhetően.
    viszont néha szükség van a régebbi hajókra is mert a csatahajót háborúra és a totális pusztításra tervezték akár tengeren akár parti célok bombázásáról legyen szó(ezt vizsgálták az amerikaiak a koreai és vietnami háború alatt és arra jutottak ,hogy a csatahajó nélkülözhetetlen ilyen műveletekben mert páncélzatának okán közelebb mehetett a parthoz és költség takarékosabb is mint a hordozó ez tény)ezért van az ,hogy az iowákat csak úgy adták kölcsön a múzeumoknak ,hogy azok harcképes állapotban tarják őket mert a hadi tengerészet bármikor vissza kérheti őket.
    csak ezt akartam kifejteni talán nem a legjobb megfogalmazásban.

    VálaszTörlés
  5. Kiváncsi leszek tudják-e tartani magukat az elképzelésükhöz miszerint még idén kiadják a játékot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. na arra én is kíváncsi vagyok mert amint mondták az elején az alpha csak rövid ideig fog tartani de ahogy ismerjük már a wg-t az is csoda lenne ha egyáltalán a zárt béta elindulna ebben az évben de ne legyen igazam viszont ha tényleg tartani akarják magukat hozzá akkor gyorsabb fokozatra kéne kapcsolni mert ez így nagyon lassú.

      Törlés
  6. Hali ! Én szerény véleményem szerint a jövő a rombolóké lesz , ugyanis a már jelenleg hadrendben levők képesek hasonló pusztítást okozni mint a 2.vhs csatahajók , ugyan nem az ágyújukkal, hanem a hordozott fegyverarzenállal( 2-4 csöves cirkálórakéta indító rendszer tomahawk vagy trident 1-2 rakétákkal amik nukleáris harcifej hordozásra is alkalmasak) különböző radar zavaró rendszerek , rakéta elhárító rakétarendszerek(seawolf , különböző CIWS gépágyúk) , és hamarosan mobilisan is működő , sőt már működő ( mert bombahatástalanításra használják a taktikai lézert ) és az egyenlőre még szárazföldi körülmények között működő Sínágyú is. Ezekhez még tegyük hozzá az álcázó és észlelést nehezítő eszközöket , radarképcsökkentő high tech borítás + aktív álca ( értsd: apró kamerák tucatjai aminek segítségével az adott képet átvetítik a tárgy másik oldalára). Meg a fentebb említett nagy tűzgyorsaságú lövegek 76 és 100mm (pl. TIRO naval)

    VálaszTörlés